Trabzon TMO tarafından arpa satışları fiyatla peşin bedel mukabili 5.250 TL/Ton olarak Besici ve Yetiştiricilere (büyükbaş ve küçükbaş) yönelik olarak yapılmaktadır. Besici ve yetiştiriciler üretici örgütleri (Birlik, Kooperatif, Oda) vasıtasıyla başvuru yapacağı gibi İl Tarım ve Orman Müdürlükleri aracılığıyla bireysel başvuru da yapabileceklerdir.
Üretici örgütleri talep toplama, ürün bedeli yatırma, teslim ve dağıtım işinin tamamını üstlenebilecekleri gibi istedikleri takdirde sadece talep ve başvuru evraklarını toplama ve evrak teslimi işini üstlenebilecektir.
Bir besici yetiştirici sadece bir üretici örgütü üzerinden başvuru yapacaktır. Arpa tahsisi, 2023 Mart-Nisan aylarını kapsayacak şekilde iki aylık olarak gerçekleştirilecektir. Üretici örgütü üyeliği olmayan besici-yetiştiriciler de üretici örgütü üzerinden başvuru yapabilecektir.
Arpa stoklarına;
Besici ve yetiştiriciler (büyükbaş ve küçükbaş yetiştiriciliği yapanlar), müracaat edebileceklerdir.
Arpa Satış Takvimi;
01.03.2023 – 17.03.2023 (dahil); Üretici örgütlerinin, üyelerinden talep toplaması/ vekalet alması ve istenilen tüm belgelerle Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri'ne başvuru yapması. Ayrıca besici ve yetiştiricilerin Bakanlığın İl/İlçe Müdürlüklerine bireysel başvuruları.
20.03.2023 – 24.03.2023 (dahil); Bakanlığımız İl Müdürlüklerince nihai listelerin oluşturularak TMO'ya gönderilmesi,
28.03.2023: Tahsislerin yapılması ve duyurulması, tahsis sonuçlarının açıklanmasını müteakip parasını yatıran alıcılara ürün teslimatına başlanması,
25.04.2023 (dahil);Tahsisi yapılan arpa için son para yatırma tarihi,
15.05.2023 (dahil); Parasını yatırmış olanlara son ürün teslim tarihi,
29 Mart – 25 Nisan 2023 (dahil); ELÜS satışlarında takas için TÜRİB'de işlem görme tarihleri.
ARPA SATIŞ ESASLARI:
Kuruluşumuzun arpa satışına başvuru yapacak üretici örgütlerinin (ürün bedeli yatırma ve teslimat işlemine müdahil olacak/olmayacak) arpa satışından faydalanabilmesi için başvuru süresi içerisinde:
Ek-1 veya Ek-2'de yer alan Birlik/Oda/Kooperatif Taahhütnamelerini noter onaylı olarak
Bakanlığımızın İl Müdürlüklerine ibraz etmesi gerekmektedir. (Bir önceki arpa satışına başvuru yaparak geçerlilik tarihi 31.05.2023 olacak şekilde noter onaylı taahhütname veren üretici örgütlerinden tekrar Birlik/Oda/Kooperatif Taahhütnamesi istenmeyecektir.)
Üretici örgütleri, adına başvuru yapacağı besici-yetiştiricilerden Ek-3 veya Ek-4'de yer alan vekaletnameyi ve örneği Ek-5'de yer alan Hayvan Sahibi Taahhütnamesini alarak Bakanlığımızın İl Müdürlüklerine ibraz edecektir. (Besici yetiştiriciler Hayvan Sahibi Vekaletnamesini sezonluk veremeyecek olup her satış için yenilenmesi istenecektir. )
Örneği Ek-6'da yer alan Hayvan Sahibi Başvuru Listelerini' de düzenleyerek Bakanlığımızın İl Müdürlüklerine ibraz edecektir.
Ayrıca üretici örgütlerinin dağıtım/başvuru işini üstlenmediği veya bulunmadığı yerlerdeki besici yetiştiriciler ile üretici örgütü vasıtasıyla başvuru yapmak istemeyen besici yetiştiriciler Tarım ve Orman Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüklerine hayvan mevcudunu gösterir güncel liste ve Hayvan Sahibi Taahhütnamesi ile direkt başvuru yapabilecektir.
Besici ve yetiştiriciler için fiili tüketim hesabında; büyükbaş hayvan başına günde 4 kg, küçükbaş hayvan başına ise günde 600 gr (0,6 kg) hesabı üzerinden aylık tüketim miktarı bulunacaktır.
Kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerimizde yaşayan besici yetiştiricilerin bir kısmının güney bölgelerimizde bulunan (Şanlıurfa, Diyarbakır vs.) illerimize hayvanlarını götürdüğü, bu işlem için asli işletmesinin bulunduğu Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinden sevk belgesi aldığı bilinmektedir. Söz konusu sevk belgesinde büyükbaş/küçükbaş hayvan sayısı ve sevk ili yer almaktadır. Bu kapsamda yer alan göçer durumundaki besici ve yetiştiricilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması açısından arpa başvurularını sevk bölgesindeki üretici örgütleri vasıtasıyla ya da bireysel olarak (01.10.2022 tarihinden sonra düzenlenmiş sevk belgeleri ile) yapabilecektir.
Satış esasları ile ilgili detaylı bilgilere www.tmo.gov.tr web adresinden ulaşılabilecektir.