T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

LSD (Sığırların Nodüler Ekzantemi) Hastalığı İle İlgili Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 9.07.2018

Son günlerde Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa İlçelerinde gözüken halk arasında bilinen adıyla Sığırlarda Çiçek Hastalığı yani LSD (Sığırların Nodüler Ekzantemi) Hastalığı ile ilgili olarak 12.06.2018 tarihinde Arhavi İlçemizde, 20.06.2018 tarihinde Kemalpaşa İlçemizde ve en son 03.07.2018 tarihinde Hopa İlçemizde bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiştir.

Toplantılara mülki idare amirleri, Müdürlüğümüz personelleri, köy muhtarları ve yetiştiricilerimiz katılarak hastalık hakkında genel bilgilerden sonra mücadele yöntemleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Konuyla ilgili slayt gösterisi yapılarak,  LSD hastalığı (Sığırların Nodüler Ekzantemi) ile mücadele çalışmaları kapsamında, sağlıklı hayvanların aşılanması programının tamamlandığını, bugüne kadar tespit edilen veya ihbar edilen hasta hayvanların toplandığını, hastalıkla mücadele kapsamında işletmelerde bazı dezenfekteler yapıldığını hayvan sahiplerinin ahır, ahır çevresi, samanlık gibi ortamların sönmemiş kireç,  dezenfektan madde veya çamaşır suyu kullanarak dezenfekte etmeleri, sığır cinsi hayvanları kesinlikle ahır bölgesinden uzaklaştırmamaları, şüphe görülen hayvanları,  görevliler  gelene  kadar  sağlıklı  hayvanlardan  ayırmaları  gerektiğinin  altı çizildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mikail Kaya'nın vermiş olduğu bilgide    "Bu hastalığın ülkemizde ilk kez 2013 yılında Kahramanmaraş'ta ortaya çıktığını,  yalnızca sığırlarda görülen bir hastalık olduğunu,  başka hayvanlara ve insanlara bulaşmadığını söyledi. Murgul, Borçka ve Artvin Merkez'de de ihbarlar aldıklarını ve değerlendirmek üzere numuneleri Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsüne yolladıklarını da belirtti. Sonuca göre hareket edildiğini" belirten Kaya, "itlaf edilen hayvanların komisyonca tazminat bedelleri hesaplanarak yetiştiricilerimize ödeneceğini" söyledi.

Ardından Veteriner Hakan Berk klinik belirtileriyle ilgili bilgiler verdi.  "Hastalığa yakalanan hayvanlarda yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik, deride nodüller, salya, gözyaşı, burun akıntısı, süt veriminde azalma gibi belirtiler görüldüğünü belirtti.

Toplantılara katılan vatandaşların merak ettikleri sorularını cevaplayan ve ayrıca konuyla ilgili resmi olmayan açıklamalara itibar edilmemesi gerekildiğini, doğru bilgiye yalnızca İl/İlçe Gıda,  Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden ulaşabileceklerini hatırlattıktan sonra şüpheli durumları acilen İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize bildirilmesi gerektiğini" söyledi.

Toplantıya katılanlara hastalıkla ilgili bilgilendirmenin olduğu liflet,  broşür dağıtılarak muhtelif yerlere afiş asıldı.