T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Döl Verimliliğinin Artırılması Sürü Büyütme ve Yenileme Desteklemesi Eğitimi Düzenlendi

Yayın Tarihi : 19.07.2019

Ülkemizin, damızlık ve kasaplık ihtiyacının karşılanması, ithalatın azaltılması, kırmızı et ihtiyacının karşılanması amacıyla, sığırlarda, "Döl Verimliliğinin Artırılması ve Etçi Irklar ve Melezlerinin Yaygınlaştırılması", küçükbaş hayvanlarda ise, hayvan sayımızı artırmak, sürülerin gençleştirilmesini sağlamak,  ideal sürü  büyüklüğüne  ulaşmak,  sürdürülebilir  ve  ekonomik hayvancılığı teşvik etmek, kırsal alanda istihdamı artırmak ve çayır, mera ve yaylakların daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla  "Sürü Büyütme  ve  Yenileme  Desteklemesi" çalışmaları kapsamında  Bakanlığımız Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanlığında görevli konu uzmanı  Veteriner Hekim Necla KALKAY ve Ziraat Mühendisi Yeşim BAŞKUŞ tarafından İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda 17.07.2019 tarihinde saat 09:30' da eğitim verildi. Eğitime,  Şube  Müdürleri,  İlçe  Müdürleri,  Şube  ve  İlçe  Müdürlüklerimizde  görevli Veteriner Hekim, Tekniker ve Teknisyenler, Ziraat Mühendisleri (Zooteknistler), Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı, birliklerin bünyesinde  çalışan  proje  teknik  elemanları  ve  Veteriner  Hekimler,  serbest  çalışan  Veteriner Hekimler, Belediye Veteriner Hekimleri ve yetiştiriciler katıldı.

Eğitimde Sığırlarda Döl Verimliliğinin Artırılması Faaliyetleri kapsamında yıllara göre hayvan türlerindeki sayısal artışların oranları, hayvanlarda verimliliğin arttırılması, hayvanlarda et ve  süt  verimliliği  ve  verimliliğinin  nasıl  artırılması  gerektiği,  hayvanlarda  kızgınlık  takibi, hayvanlarda döl tutma sürelerinin azaltılması sağlanarak döl verimliliğin arttırılmasının sağlanması, döl  verimliliğini  etkileyen  unsurlar,  doğumdan  sonra  buzağı  bakım  ve  beslenmelerini  dikkat edilerek buzağı ölümlerinin en aza indirgenmesi için dikkat edilecek hususlar, damızlık genç sığırların  beslenmesi,  sağmal  ineklerin  beslenmesi,  rasyon  hazırlanmasında  dikkat  edilecek hususlar, et üretimini arttırmak için ırklar arasında kompozisyonu; Sürü Büyütme ve Kırmızı Et Üretiminin Artırılması Projesi kapsamında ise küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve ana karakterleri, yıllara göre küçükbaş hayvan sayılarındaki değişim oranları, anaç koyun ve keçi desteklemeleri, sürü büyütme ve yenileme desteği çalışmaları konuları hakkında bilgiler verildi