T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bal Görünümlü Şurup Üretimine Yasak Getirildi

Yayın Tarihi : 20.02.2020

Bakanlığımız tarafından gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi için 19.02.2020 tarih ve 31044 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği" ile aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünlerin Yönetmeliğin yayını tarihinden önce ürettikleri ürünler, 31/12/2020 tarihinden sonra piyasada bulunmayacaktır.

Konu ile ilgili açıklama yapan İl Müdürü Dursun Okur "Bakanlığımızca yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ile, gıda ve gıda ile temas eden malzemelere ilişkin kriterler, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntıları, gıda katkı maddeleri, gıdalara eklenebilecek vitaminler, mineraller, aroma vericiler, gıda enzimleri, bulaşanlar, ambalajlama, etiketleme, maksimum kalıntı limitleri ile yatay ve dikey gıda kodeksine ilişkin esaslar düzenlenmiş oldu.

Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeler için ilgili gıdalara eklenebilecek vitaminler, mineraller ve gıda katkı maddelerini düzenleyen yatay gıda kodeksi hükümlerine uyulması zorunlu olacak. Gıda ile temas eden madde ve malzeme için belirlenmiş özel kriterleri içeren dikey gıda kodeksi hükümleri de yatay gıda kodeksi hükümleri ile birlikte uygulanacak.

Gıda ile ilgili coğrafi işaret veya geleneksel ürün adlarının kullanımının, tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetimi Bakanlığımızca yapılacaktır.

Yönetmelik kapsamında yer alan ve ülkesel veya yöresel adlarıyla belirtilen gıdalar, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak kaydıyla bu adlarla üretilebilecek.

İlgili Yönetmeliğe göre, pekmez olmadığı halde pekmez izlenimi veren meyveli şekerli şurup, meyve tatlısı, pekmez şurubu, meyveli şekerli şerbet ve benzeri isimlerle ürünler artık üretilemeyecektir.

Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünlerin de bu Yönetmelik sayesinde üretiminin önüne geçilecektir.

Aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler üretilmesi yasaklandı. Bal aromalı ve benzeri şurup üreten gıda işletmecilerinin, yönetmeliğin yayımı tarihinden önce ürettikleri ürünler, 31 Aralık 2020 tarihinden sonra piyasada bulunamayacaktır" dedi.

Ayrıca Bal aromalı şurup ürünlerinin yasaklanmasına ilişkin kararın, bal üretiminde önemli bir yere ve değere sahip olan İlimiz için çok önemli olduğuna vurgu yapan Okur "Bal bildiğiniz üzere  doğada arılar tarafından arıcıların marifetiyle binbir zorlukla  üretilir. İlimiz ile Ardahan İli Kafkas Arısı Gen Merkezi konumunda olup Kafkas Arısından kalitesi ve içeriği ile kendini dünyaya tanıtmış kestane balımız, deli balımız, ıhlamur ve çiçek balları gibi çeşitlerimiz mevcuttur. Bunun yanı sıra diğer arı ürünlerimiz olarak polen, arı sütü , propolis gibi üretimlerimizde mevcuttur. Bundan sonra arıcılarımızda ürettikleri balı ederi ile satabilecek tüketicilerimizde zihinlerinde soru işareti kalmadan almış oldukları balı gönül rahatlığı ile tüketebileceklerdir. " dedi.