T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLİMİZDE ÜRÜN BAZLI GIDA DENETİM SEFERBERLİĞİ

Yayın Tarihi : 20.02.2020

Bakanlığımız tarafından 17-22 Şubat 2020 tarihleri arasında başlatılan "Ürün Bazlı Gıda Denetim" seferberliği ile yurt genelindeki tüm gıda işletmelerinde yapılacak olan denetimler İlimizde de 16 Gıda Kontrolörü tarafından eş zamanlı icra edilmektedir.

Denetimler kapsamında 19 Şubat 2020 tarihinde ekmek ve ekmek çeşitleri ile unlu mamuller üreten 68 işletme denetlenmiştir. Bugün de kasapları ve şarküterilerini yarın ise okul kantinlerini denetleyeceğiz. Yapılan bu denetimler Bakanlığımız Gıda Güvenliği Bilgi Sistemine kayıt edilmektedir. Denetleme esnasında işyerleri; izlenebilirlik, hijyen ve çalışan hijyeni konularında denetlenecek olup, tüketicilerin her zaman güvenilir gıdaya ulaşmaları, gıda çalışanlarının eğitimleri için aralıksız çalışmalarımız devam edecek ve uygun olmayan işletmelere gerekli yaptırımlar uygulanacaktır. Bu süreçte en önemli denetçinin tüketici olduğu unutulmadan tüketicilerimizin gördükleri olumsuzlukları "7 gün 24 saat" esasına göre çalışma yapan Alo Gıda 174 hattına bildirmelerinin denetim açısından çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

İlimizde 01 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında 2129 gıda işletmesi 3337 kez ziyaret edilerek denetlenmiştir. Denetimler esnasında 116 gıda numunesi alınmış olup, 27 işletmeye de idari yaptırım uygulanmıştır. 2019 yılı içinde Ekmek ve Ekmek çeşitleri ile unlu mamuller üreten 105 işletme 206 kez; Kasap, şarküteri, market, büfe vb. kapsamında 663 işletme 937 kez;  okul kantinleri ve yemekhaneleri 169 işletme 377 kez; lokanta, restoran, dönerci, fastfood 529 işletme 935 kez denetlenmiştir. Denetimlerde görevli kontrolör arkadaşlar denetim yaparken de işletmelerimize konu hakkında eğitim vererek rehberlik faaliyetlerinde bulunmaktadırlar.