T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLİMİZDE TEK TIRNAKLI HAYVANLAR KAYIT ALTINA ALINIYOR

Yayın Tarihi : 14.10.2020

Bakanlığımızca, tek tırnaklıların kayıt altına alınması, hareketlerinin izlenmesi, hastalıklarının etkin kontrolünün sağlanması için tek tırnaklı hayvancılık işletmeleri belirlenerek, bu işletmelerde bulunan hayvanlara mikroçip uygulanarak tanımlanacaktır.

Bu kapsamda İlimizde ki tek tırnaklı hayvanlara mikroçip takılarak kayıt altına alınmaya başlandı. Konu ile açıklama yapan İl Müdürü Dursun Okur "Bakanlığımız tarafından böyle bir uygulamanın başlatılmasında ki gaye tek tırnaklı hayvanları kayıt altına alarak ölüm ve kaybolduklarında da tespit etme kolaylığı sağlıyor. Aynı zamanda tek tırnaklı hayvanları sağlık taramasından geçirerek Mallein testi yaparak Ruam hastalığı yönünden de kontrolünü sağlıyoruz. Kayıt altına alınan hayvanlara tek tırnaklı kimlik belgesi düzenlenmektedir."dedi.

Uygulama hakkında bilgi veren Okur "Tek tırnaklıların boynunun ortasına uygulanan mikroçiple hayvan hareketleri izlenecek.  Tek tırnaklılar,  hayvanın doğumundan itibaren en geç 12 ay içinde kimliklendirilebilecek.  Hayvan,  sütten kesilmemiş tay ise ve 12 aydan önce doğduğu işletmeyi terk edecekse, işletmeyi terk etmesinden önce kayıt altına alınacak. Bakanlık, gerek görmesi halinde tek tırnaklıların kimliklendirilmesi için izin verilen azami süreyi 6 ay veya doğduğu takvim yılıyla sınırlayabilecektir. Düzenlenecek tek tırnaklı kimlik belgesinde, hayvanın özel yaşam numarası, mikroçip kodu, cinsiyeti, türü, doğum tarihi ve yeri gibi bilgiler bulunacak. Kimliğe, hayvanın eşkali, işaret ve nişaneleri de kaydedilecektir." dedi.