T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SU ÜRÜNLERİ GENEL AV YASAĞI VE SAZANGİL YASAĞI BAŞLADI

Yayın Tarihi : 22.04.2021

1380 sayılı Su ürünleri Kanunu kapsamında 1 Nisandan itibaren iç sularda sazangil avcılığı yasağı ve 15 Nisandan itibaren de denizlerimizde genel av yasakları başladı. Sazangil av yasağı 1 Temmuza kadar devam edecek olup denizlerde avcılık 1 Eylül itibariyle tekrar başlayacaktır.

Artvin İl Tarım ve Orman Müdürü Dursun OKUR, su ürünleri av yasaklarıyla ilgili aşağıdaki değerlendirmeyi yapmıştır;

-15 Nisan itibariyle 2020-2021 su ürünleri avcılık sezonunu hayırlısıyla kapattık. Elde edilen verilere göre bereketli bir sezon geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Bu döneme özellikle palamut yılı diyebiliriz, hem bol hem de gramaj olarak büyük palamutlar sofralarımızı süsledi. İlimiz limanlarından yaklaşık 1848 ton palamut karaya çıkarılmıştır. Hamsi açısından biraz buruk geçirdiğimiz dönemde Bakanlığımızca yaklaşık 1 ay av yasağı uygulanmıştır. Hamsi balığının et veriminin istenilen düzeye ulaşamaması nedeniyle avcılık dönem sonuna tamamen bitmiştir. 6856 ton hamsi karaya çıkarılarak ilimizden dağıtılmıştır.

 İl Müdürlüğümüz su ürünleri kontrol personellerince barınak, yol güzergahı ve perakende satış noktalarında su ürünleri kontrol ve denetimleri yoğun olarak sürdürülmüştür. Liman çıkışlarında ise Sahil Güvenlik Teşkilatımızla ortak denetimler icra edilmiştir. Küçük boyda balık avcılığı nedeniyle 2, yasak bölge avcılığı nedeniyle 3 balıkçı gemisine idari işlem uygulanmış olup Müdürlüğümüze teslim edilen su ürünleri mevzuatlar çerçevesinde satılmıştır.

1 Nisan da iç sularımızda sazangil yasağı da başlamıştır. 1 Temmuza kadar sürecek kısıtlamada sazan, yayın, kadife, sudak, tatlısu kefali gibi balıkların avcılığı yasaktır. Bu kısıtlamalardan amaç balıkların üreme dönemine girmesi ve her balığa bir defa üreme şansı tanınmasıdır.

Avcılığa açık dönemde İlimiz Hatila deresi (Merkez), Karagöl (Borçka), Bilbilan (Şavşat) ve Meşeli Karagöl (Şavşat) bölgelerinde avcılık tamamen, Borçka Atanoğlu deresi, Yusufeli Barhal çayı, Bıçakcılar deresi, Yüncüler deresi, Şavşat Meydancık Papart deresi ve Murgul Başköy deresinde ise kısmi olarak yasaktır. Bu bölgelerde bulunan uyarı levhalarıyla vatandaşlarımız bilgilendirilmektedir.

Amatör avcılıkta önemli bir hususta avlanılacak miktar ve av aracı kullanımında getirilen yasak ve sınırlamalardır. Amatör avcılıkta sadece iğneli olta kullanılabilir olup her türlü ağ, kimyasal vb. yasaktır. Balık miktarında uygulanan sınırlamalar ise; alabalık (3 adet), sazan (5adet), yayın (1adet), kefal (1adet) şeklindedir.

 İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi'de 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında kontrol ve denetimlerin daha yoğun ve caydırıcı olmasını sağlamıştır. Su ürünleri avcılığı kontrol ve denetimleri tüm kurumlarca yıl boyunca aralıksız devam ettirilecektir.

Su ürünleri Kanunu ve bu kanun doğrultusunda getirilen yasak ve kısıtlamaların amacı balıkçılarımızı cezalandırmak değildir. Bilinçsiz ve kontrolsüz avcılık su ürünleri türlerinin geleceğini tehlikeye atmaktadır. Kaynaklarımızı korumak, sürdürülebilir avcılığı sağlamak için uygulanan yasaklamalara uymak hepimizin görevidir.

Gelecek nesillerinde balığı görmesi tanıması ve avlayabilmesi için getirilen yasak ve kısıtlamalara uymanız temennisiyle..